Ciekawostki o Bournemouth w Wielkiej Brytanii, gdzie odbyły się staże zawodowe 30 uczestników projektu.

Bournemouth  to miasto położone na południowym –wschodzie Anglii w hrabstwie ceremonialnym Dorset, położone nad  kanałem La Manche. Miasto jest ośrodkiem wypoczynkowym i konferencyjnym oraz popularnym kąpieliskiem.

obr1

Bournemouth jest jednym z ulubionych nadmorskich kurortów Anglików, cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza wśród londyńczyków. Dzięki piaszczystej plaży i naturalnym warunkom do uprawiania sportów wodnych, znajduje się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych miejscowości tego typu na świecie. Wzdłuż plaży rozlokowane są duże wille, hotele i pensjonaty.

W pobliżu znajduje się piękna zatoka  Lulworth Cove, dokładnie leży ona na szlaku na Jurassic Coast (Wybrzeże Jurajskie), które zostało wpisane na listę Światowego Dziedzictwa Unesco. Skały te pochodzą z okresu jury, stąd nazwa. Zbudowane są z wapienia i kredy.

obr2

Jest to Naszym zdaniem najpiękniejsze miejsce na południu Anglii jakie udało Nam się zobaczyć.

To plaża z  niesamowitym naturalnym łukiem wapiennym – Durdle Door. Jego niespotykany kształt przyciąga nie tylko turystów, ale także filmowców. Zostało tu nakręconych parę scen do Piratów z Karaibów.

Niedaleko znajduje się mała urocza wioska West Lulworth. Wjazd do wioski jest niesamowity i zaskakujący. Ulica jest raczej wąska i kręta ale największe wrażenie robią  stojące wzdłuż drogi stare domy z XVII wieku, z dachami pokrytymi trzciną. Takie domy są typowym krajobrazem w malowniczym Costwolds, ale tutaj się tego nie spodziewałam. Od razu czujesz jak byś cofnął się w czasie.