Mini przewodnik po Valenci

Valencia to stolica prowincji jak i wspólnoty autonomicznej o tej samej nazwie będąca trzecim co do wielkości miastem w Hiszpanii zlokalizowanym na wschodnim wybrzeżu. Valencia posiada łagodny klimat odznaczający się łagodnymi zimami, upalnymi latami oraz znaczną wilgotnością powietrza.

Do największych atrakcji turystycznych miasta należy zaliczyć:

Święto Ognia – Fallas de Valencia

Festiwal ognia

Święto Ognia to najbardziej znane na świecie święto Valenci. W tygodniu, w którym wypada 19 marca, podczas współzawodnictwa sztuki, pomysłowości i dobrego gustu, miasto wypełnia się gigantycznymi rzeźbami z kartonu, zwanymi ninots. Tradycja święta sięga okresu średniowiecza i uważa się, że zapoczątkowali je miejscowi cieśle, którzy świętowali dzień swojego patrona – św. Józefa.

Valencia przygotowuje świąteczny klimat już od 1 marca, organizując mascletás – pokazy pirotechniczne, odbywające się codziennie o godzinie 14.00 na Plaza del Ayuntamiento. Nadchodzi wreszcie oczekiwana noc 15 marca, kiedy to ma miejsce tradycyjne plantà de fallas. Prace, polegające na zainstalowaniu ponad 700 figur na ulicach i placach miasta, trwają przez całą noc. Ustawianie niektórych z nich rozpoczyna się nawet kilka dni wcześniej, zważywszy, że te ogromne rzeźby mogą osiągnąć wysokość 20 metrów. Rankiem, 16 marca, Valencia budzi się zamieszkała przez karykatury i satyryczne obrazy, które z dużym poczuciem humoru krytykują polityków, celebrytów oraz najważniejsze aktualne wydarzenia.

W ciągu następnych dni można podziwiać te niesamowite sceny do nocy z 19 na 20 marca – wtedy następuje cremà, moment, w którym płoną wśród fantastycznego przedstawienia, pełnego świateł, muzyki i sztucznych ogni. Pali się wszystkie figury z wyjątkiem ninota, który został wybrany w ogólnym głosowaniu. Unika płomieni, by stać się częścią kolekcji Muzeum poświęconego Świętu Ognia. Kolejnym emocjonującym momentem Święta Ognia jest ofiara z kwiatów składana Maryi Dziewicy. W dniach 17 i 18 marca komitety przygotowujące święto maszerują i, ku czci swej patronki, układają kopiec z kwiatów, sięgający 14 metrów wysokości. Zabawy taneczne, kawalkady, walki byków, konkursy i inne atrakcje uzupełniają program obchodów.

W 2016 roku święto to zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Źródło: http://www.spain.info/pl/que-quieres/agenda/fiestas/valencia/fallas_de_san_jose.html

Więcej informacji na temat Święta Ognia na stronach:

Program obchodów w 2018 r.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias (pol. Miasteczko Sztuki i Nauki) – kompleksu budowli zaprojektowanych w większości przez wybitnego hiszpańskiego architekta Santiago Calatrava zwane przez mieszkańców również jako dzielnica „przyszłości”.

Miasto Sztuki i Nauki w Valenci rozciąga się na miejscu dawnego koryta rzeki Turia, na długości prawie dwóch kilometrów. Tworzy je sześć ogromnych elementów: Hemisfèric (kino IMAX, w którym można oglądać projekcje cyfrowe), Umbracle (otoczony ogrodami piękny punkt widokowy), Muzeum Nauki im. Księcia Filipa (oferujące mnóstwo zajęć interaktywnych), Oceanogràfic (największe akwarium w Europie, z ponad 500 gatunkami morskimi), Pałac Sztuki im. Królowej Zofii (poświęcony operze) oraz Agora (obszar wielofunkcyjny, gdzie organizuje się koncerty i liczne zajęcia). Poszczególne ośrodki wchodzące w skład kompleksu zajmują się organizowaniem konferencji, wystaw, projekcji, wizyt z przewodnikiem oraz warsztatów związanych z nauką, technologią, przyrodą i sztuką, skierowanych do różnych typów odbiorców, które mają na celu pobudzanie ciekawości i zachęcanie do poszerzania wiadomości.

Źródło: http://www.spain.info/pl/lugares-interes/valencia/ciudad_de_las_artes_y_de_las_ciencias.html

Oficjalna strona Ciudad de las Artes y las Ciencias:

Katedra La Seu

Katedra w Walencja

Katedra w Valenci to największy ze średniowiecznych zabytków Valenci jeśli chodzi o architekturę o charakterze religijnym. Reprezentuje różne style: przeważający gotyk francuski i śródziemnomorski, renesans, barok oraz neoklasycyzm. Najbardziej wyróżniającymi się elementami budowli są Micalet (hiszp. Miguelete – gotycka dzwonnica, jeden z symboli Valenci), Cimborrio (ośmiokątna kopuła na skrzyżowaniu naw przeszklona wielkimi witrażami), Porta Apóstols (gotycki Portal Apostołów z piękną rozetą) oraz Obra Nova (renesansowa trybuna przypominająca fragment teatru rzymskiego). Ale największa atrakcja kryje się wewnątrz katedry w Valenci. W jednym z ołtarzy znajduje się bezcenna relikwia – uznawany przez kościół katolicki kielich z Ostatniej Wieczerzy czyli Święty Graal.

Źródło: http://hiszpania-portal.pl/katedra-w-walencji-zwiedzanie/

Lonja de la Seda – Giełda Jedwabiu

Giełda Jedwabiu

Giełda Jedwabiu w Valenci (Lonja de la Seda) jest wpisana na listę UNESCO i uznawana za jeden z najcenniejszych zabytków średniowiecznych w Europie o charakterze cywilnym. Jego wyjątkowość można dostrzec zarówno w pięknej gotyckiej architekturze, jak i w interesującej historii. Zwiedzanie Giełdy jedwabiu pozwala także zrozumieć, na czym polegał fenomen dynamicznego rozwoju Valenci na przełomie średniowiecza i renesansu.

Źródło: http://hiszpania-portal.pl/walencja-gielda-jedwabiu-lonja-de-la-seda/

Mercado Central

W Valenci, śródziemnomorskim mieście w którym króluje wyśmienita gastronomia, nie może zabraknąć wspaniałych targów i bazarów. Mercado Central czyli Rynek Główny to największy z nich. We wnętrzu modernistycznej hali można zobaczyć mieniące się kolorami stragany i kupić wyróżniające się świeżością i wybornym smakiem rarytasy: owoce, wędliny, ryby, owoce morza, sery, regionalne słodycze i napoje. Mercado Central to jedno z najdłużej działających w Europie targowisk. Warto zobaczyć także inny targ Valenci z piękną modernistyczną fasadą – Mercado de Colón, w którym znajdują się m.in. kwiaciarnie, stoiska z książkami i przytulne kafejki.

Źródło: http://hiszpania-portal.pl/walencja-zwiedzanie-zabytki-atrakcje/

Oficjalna strona Mercado Central

Bioparc Valencia

Bioparc to ogród zoologiczny nowej generacji, w którym postawiono na zapewnienie zwierzętom olbrzymiej przestrzeni oraz warunków otoczenia zbliżonych do ich środowiska naturalnego. Większość zamieszkujących tam zwierząt to gatunki żyjące w ekosystemach afrykańskich.

Źródło: http://www.spain.info/pl/que-quieres/turismo-tematico/parques-ocio/valencia/bioparc_valencia.html

Oficjalna strona: Bioparc Valencia:

Torres de Serranos i Torres de Cuart

Dwie miejskie bramy z bliźniaczymi wieżami obronnymi po bokach. Wieże stanowiły fragment średniowiecznych murów strzegących miasto przed Maurami i innymi najeźdźcami.

Źródło:http://hiszpania-portal.pl/wieze-torres-serrano-cuart-walencja/